Natalia Paździor: Koncert w stawie/ Żabie udka w pestkach dyni

Natalia Paździor: Koncert w stawie/ Żabie udka w pestkach dyni
Natalia Paździor: Koncert w stawie/ Żabie udka w pestkach dyni

Koncert w stawie/ Żabie udka w pestkach dyni

Składniki: 8 żabich udek 1 ząbek czosnku 300 g zielonego groszku (mrożonego) 300 ml śmietanki 30% 2 czerwone papryki 2 pomidory natka pietruszki 2 łyżki pokruszonych pestek dyni oliwa z oliwek masło do smażenia sól, pieprz pestki dyni, papryka do dekoracji

Przygotowanie: Żabie udka przypraw solą i pieprzem, posmaruj oliwą i obtocz w pokruszonych pestkach dyni. Zblanszuj groszek zielony w osolonym wrzątku. 150 ml śmietanki wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia, dodaj groszek (zostaw trochę do dekoracji), zagotuj, wsyp garść posiekanej natki pietruszki, zblenduj, dopraw solą i pieprzem. Zachowaj w cieple. Paprykę pokrój na kawałki i podsmaż na oliwie razem z pokrojonymi pomidorami oraz czosnkiem. Zblenduj z resztą śmietany. Dopraw solą i pieprzem. Zachowaj w cieple. Żabie udka smaż na maśle ze wszystkich stron przez około 4 minuty. W głębokim talerzu nałóż mus warzywny, na środku żabie udka, na około wyłóż sos pietruszkowy. Posyp groszkiem, pestkami dyni, udekoruj papryką.

podziel się:

Pozostałe wiadomości