Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa
Garść borowików suszonych i/lub mrożonych
Śmietana 30%
Cebula biała
Kilka pomidorów suszonyhc
Masło klarowane
Sól
Pieprz
1 gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Suszone borowiki namocz w ciepłej wodzie. Cebulkę pokrój na drobną kostkę i podsmaż na maśle klarowanym wraz z grzybami. Gdy cebulka się zarumieni, dodaj śmietankę i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn się zredukuje.
W tym czasie pokrój polędwiczkę na dwucentymetrowe plastry i delikatnie rozbij. Dopraw solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym – około dwie minuty z każdej strony. Usmażone polędwiczki polej sosem, dodaj pomidorki suszone i udekoruj rozmarynem. Do dania świetnie pasują małe ziemniaczki gotowane w mundurkach.
podziel się: