NADIA SOBOCIŃSKA: Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym z suszonymi pomidorkami

_WA_8470.CR2Nadia Sobocińska.jpg
_WA_8470.CR2Nadia Sobocińska.jpg

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa

Garść borowików suszonych i/lub mrożonych

Śmietana 30%

Cebula biała

Kilka pomidorów suszonyhc

Masło klarowane

Sól

Pieprz

1 gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

Suszone borowiki namocz w ciepłej wodzie. Cebulkę pokrój na drobną kostkę i podsmaż na maśle klarowanym wraz z grzybami. Gdy cebulka się zarumieni, dodaj śmietankę i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn się zredukuje.

W tym czasie pokrój polędwiczkę na dwucentymetrowe plastry i delikatnie rozbij. Dopraw solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym – około dwie minuty z każdej strony. Usmażone polędwiczki polej sosem, dodaj pomidorki suszone i udekoruj rozmarynem. Do dania świetnie pasują małe ziemniaczki gotowane w mundurkach.

podziel się:

Pozostałe wiadomości