Sonatina Milenki – Krem waniliowy z powidłami śliwkowymi z cynamonem
Składniki: 5 jajek szklanka mleka łyżka cukru 1 laska wanilii powidła śliwkowe z rodzynkami i cynamonem drobno posiekana smażona w cukrze skórka z pomarańczy 250 g mascarpone cukier puder do smaku jeżyny
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 165 stopni. Żaroodporne kokilki smarujemy masłem. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, cukier i ziarna wydrążone z laski wanilii, a następnie miksujemy. Przelewamy do kokilek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie kładziemy na wierzch powidła śliwkowe z dodatkiem skórki pomarańczowej, warstwę serka mascarpone dosłodzonego cukrem pudrem i zdobimy jeżynami.
podziel się: