Łosoś pod kwaśną kołderką
Łosoś: filet z łososia, ok. 200g 50 g czarnych oliwek 1 łyżka kaparów 50 g pomidorów suszonych w oleju oliwa z oliwek sól , pieprz czarny i cytrynowyPurée z batata:1-2 bataty 250 ml mleka śmietanka 30 % 1 ząbek czosnku liść laurowy gałka muszkatołowa 1 łyżeczka tartego parmezanu ew. sólPomidorki w pesto z suszonych pomidorów: po kilka gałązek świeżej bazylii i oregano 3 szt. pomidorów suszonych w oleju kilka orzechów włoskich bez łupiny 1 łyżka startego parmezanu 3-4 łyżki oliwy z oliwek garść pomidorków koktajlowych 50 g sera fetaPrzygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne lub płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Oczyszczony filet z łososia zalej oliwą z solą i pieprzem. Oliwki, kapary i pomidory suszone odcedź z zalewy, rozdrobnij w malakserze. Pastę nałóż na łososia, następnie rybę włóż do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Bataty obierz, pokrój w dużą kostkę, gotuj w mleku i wodzie (w stosunku 1:1), z dodatkiem czosnku i liścia laurowego. Ugotowane bataty odcedź, dodaj śmietankę i zblenduj na purée, przypraw odrobiną tartego parmezanu i gałką muszkatołową. W razie potrzeby dopraw solą. Bazylię, oregano, parmezan, orzechy, oliwę i suszone pomidory zblenduj na gładką emulsję. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wymieszaj z pesto oraz rozkruszonym serem feta. Na talerzu ułóż purée z batata, następnie łososia oraz sałatką z pomidorów w pesto.