Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 dynia piżmowa
100 ml śmietanki 30%
50 g sera gorgonzola
100 g świeżego szpinaku
2 duże ząbki czosnku
Świeży rozmaryn
Świeży tymianek
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
2 łyżki masła
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczkę umyj, osusz, następnie podsmaż na rozgrzanej oliwie przez około 4 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190oC.
Obierz dynię, pokrój na plastry grubości ok. 1 cm. W jednym plastrze wytnij dziurę, tak żeby powstał okrąg, skrop oliwą, lekko posól. Pozostałe plastry dyni wrzuć do garnka z gotującą i osoloną wodą, gotuj ok. 15 min. aż będą miękkie. Okrąg dyni oraz polędwiczkę z jedną gałązką rozmarynu i tymianku wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut.
Do rondelka wlej śmietankę i włóż ser gorgonzola. Zagotuj, uważając, żeby sos się nie przypalił, cały czas mieszając.
Podsmaż posiekany czosnek i szpinak na oliwie przez ok. 5 min.
Ugotowaną dynię zblenduj, dodaj masło i lekko posól do smaku.
Polędwiczkę wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry ok. 2 cm. Wszystkie składniki ładnie wyłóż na talerz.