Składniki:
Kalmary
Ośmiornica
Sól
Pieprz
Jajko przepiórcze
Marchew
Seler
Pietruszka
Por
Olej
Kalafior
Roszponka
Curry
Kurkuma
Kolendra
Śmietanka 30 %
Białe wytrawne wino
masło
Przygotowanie:
Zagotować wodę z pokrojonym na grube kawałki selerem, pietruszką, porem i marchwią. Wrzucić macki ośmiornicy i gotować około 50 minut. Oczyścić kalmary i podsmażyć na oleju, minutę z każdej strony. Patelnie posmarować olejem i wrzucić jajko przepiórcze, usmażyć je na jajko sadzone i posolić.
Zredukować białe wino w rondelku, dodać śmietankę i kurkumę, podgrzewać na małym ogniu, dodać masło.
Obrać z kalafiora małe kwiaty i podsmażyć z curry na oleju, posolić i popieprzyć.
Podsmażyć roszponkę na oleju i doprawić do smaku.
Ośmiornice wyjąć z wody, posolić i zgrillować na oleju.
Ozdobić kolendrą.