Mateusz Steć - Fantazja Matiego na temat owoców morza z jajkiem przepiórczym i słonecznym sosem

Mateusz Steć.jpg
Mateusz Steć.jpg

Składniki:

Kalmary Ośmiornica Sól Pieprz Jajko przepiórcze Marchew Seler Pietruszka Por Olej Kalafior Roszponka Curry Kurkuma Kolendra Śmietanka 30 % Białe wytrawne wino masło

Przygotowanie:

Zagotować wodę z pokrojonym na grube kawałki selerem, pietruszką, porem i marchwią. Wrzucić macki ośmiornicy i gotować około 50 minut. Oczyścić kalmary i podsmażyć na oleju, minutę z każdej strony. Patelnie posmarować olejem i wrzucić jajko przepiórcze, usmażyć je na jajko sadzone i posolić.

Zredukować białe wino w rondelku, dodać śmietankę i kurkumę, podgrzewać na małym ogniu, dodać masło.

Obrać z kalafiora małe kwiaty i podsmażyć z curry na oleju, posolić i popieprzyć.

Podsmażyć roszponkę na oleju i doprawić do smaku.

Ośmiornice wyjąć z wody, posolić i zgrillować na oleju.

Ozdobić kolendrą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości