Składniki:
Kalmary Ośmiornica Sól Pieprz Jajko przepiórcze Marchew Seler Pietruszka Por Olej Kalafior Roszponka Curry Kurkuma Kolendra Śmietanka 30 % Białe wytrawne wino masło
Przygotowanie:
Zagotować wodę z pokrojonym na grube kawałki selerem, pietruszką, porem i marchwią. Wrzucić macki ośmiornicy i gotować około 50 minut. Oczyścić kalmary i podsmażyć na oleju, minutę z każdej strony. Patelnie posmarować olejem i wrzucić jajko przepiórcze, usmażyć je na jajko sadzone i posolić.
Zredukować białe wino w rondelku, dodać śmietankę i kurkumę, podgrzewać na małym ogniu, dodać masło.
Obrać z kalafiora małe kwiaty i podsmażyć z curry na oleju, posolić i popieprzyć.
Podsmażyć roszponkę na oleju i doprawić do smaku.
Ośmiornice wyjąć z wody, posolić i zgrillować na oleju.
Ozdobić kolendrą.