Mateusz StećCeviche z makreli
Składniki: 1/4 granatu 1/4 awokado 1/4 czerwonej cebuli 1/4 gruszki 1 łyżeczka cukru szczypta soli i pieprzu 1,5 limonki 1/4 pomarańczy świeża makrela
Przygotowanie: Wycinamy z makreli filety, zdejmujemy z nich skórę i kroimy w kostkę, następnie zalewamy sokiem z pomarańczy i limonki i odstawiamy na 15 minut marynowania.
Kroimy cebulę, awokado, gruszkę w kostkę, wyjmujemy pestki granatu. Następnie odsączamy z soku, żeby zostało go tylko odrobina, ok 10 ml. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem i cukrem, wszystko mieszamy i wykładamy na talerz.
Smażona makrela z boczniakami królewskimi, plackiem z cukinii, sosem rybnym i z zblanszowanym selerem naciowym i papryką
Składniki: Filet z makreli boczniaki cukinia mąka ziemniaczana żółtko 1 łodyga selera naciowego ćwiartka papryki żółtej białe wino wytrawne śmietanka 30% masło kardamon, sól, pieprz, kurkuma do koloru olejPrzygotowanie:
Kręgosłup i głowę makreli wrzucić do garnka, zalać winem i zredukować płyn. Dodać śmietankę, sól, pieprz, kardamon i kurkumę, dalej redukować do gęstego sosu. Zagotować wodę w garnku i posolić. Filet pociąć na 3 kawałki, ponacinać ze strony skóry. Zetrzeć cukinię na małych oczkach tarki, odsączyć z wody, dodać sól, pieprz, mąkę i żółtko i uformować placki. Pokroić żółtą paprykę w kostkę, selera na kawałki półcentymetrowe, boczniaki na plastry o grubości pół cm. Usmażyć placki na oleju, paprykę i boczniaki podsmażyć na maśle, a selera zblanszować. Usmażyć makrelę, żeby skóra była chrupiąca. Odcedzić sos i wszystko wyłożyć na talerz.