Składniki
Kalmary
Ośmiornica
Mąka
Sól
Pieprz
Czosnek
Bułka tarta
Jajko
Jogurt naturalny lub grecki
Musztarda Dijon
Majonez
Marchew
Seler
Pietruszka
Por
Olej
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę, dodać do niej pokrojone w duże kawałki por, pietruszkę, seler oraz marchew, a także wyczyszczoną pokrojoną w odpowiednie kawałki ośmiornice. Gotować do odpowiedniej miękkości ośmiornicy. Po ugotowaniu kawałki ośmiornicy pokroić w paseczki. Panierować w bułce tartej i jajku oraz w mące, smażyć na głębokim oleju, aż osiągnie złoty kolor.
Kalmary oczyścić i pokroić w krążki, panierować w bułce tartej, jajku, mące i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
Dip czosnkowy. Do jogurtu naturalnego dodać odrobinę musztardy Dijon, troszkę więcej niż musztardy majonezu, dodać także przetarty czosnek, sól oraz pieprz, dokładnie wymieszać.
Oddzielić białko od żółtka a następnie ubić białko na sztywną pianę, dać odrobinę oleju na patelni, i położyć ja na niewielkim ogniu, na patelnie łyżka nałożyć bite białko i zrobić w nim dołek a następnie włożyć do niego żółtko, przykryć pokrywką i smażyć aż zetnie się całe białko.