MATEUSZ OLEKSA: Francuskie makaroniki z kremem czekoladowo-cynamonowym oraz czekoladowo-malinowym

Mateusz Oleksa.jpg
Mateusz Oleksa.jpg

Składniki:

Na makaroniki:

3 białka 50 g cukru 120 g migdałów 200 g cukru pudru Szczypta soli

Na krem czekoladowo-cynamonowy:

70 ml śmietany 30% 200 g mlecznej czekolady Cynamon wg uznania

Na krem czekoladowo-malinowy: 150 g malin 30 g cukru 230 g białej czekolady 80 g śmietany 30%

Wykonanie:

Makaroniki (migdałowe ciasteczka):

Ubij białka z solą na sztywną pianę. W połowie obijania dodaj cukier. Migdały zmiel i przetrzyj przez sitko. Cukier puder przesiej przez sitko do ubitych białek. Dodaj migdały i powoli mieszaj składając do środka masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyłóż masę na blachę tworząc niewielkie koła (średnicy około 5cm). Piecz w temperaturze 150 stopni C przez 20 minut. Po upieczeniu delikatnie zdejmij z blachy.

Krem czekoladowo-cynamonowy:

Roztop czekoladę wraz ze śmietaną w rondelku. Dodaj cynamon. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki do stężenia.

Krem czekoladowo-malinowy:

Gotuj maliny z cukrem na dużym ogniu aż do całkowitego rozpadu malin. Przeciśnij uzyskany syrop malinowy przez sitko celem usunięcia pestek. Roztop czekoladę ze śmietaną i przetartym syropem z malin w rondelku. Odstaw do lodówki do stężenia.

Wykończenie:

Nałóż kremy na połowę upieczonych migdałowych ciasteczek. Każde przykryj drugim ciasteczkiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości