Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 500 g ziemniaków 150 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki tymianku świeżego lub pół łyżeczki suchego pół szklanki wina białego pełna łyżka musztardy dowolnej 120 g śmietany 30% pieprz zielony w zalewie sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Kroimy ziemniaki na ćwiartki i gotujemy przez 15 minut w wodzie. Później kroimy pomidorki na pół, do naczynia żaroodpornego wkładamy ćwiartki ziemniaków ugotowanych i te pomidorki i pieczemy przez 20 minut w temp. 190 stopni. W tym czasie kroimy polędwiczkę na 5-6 kawałków i spłaszczamy je lekko ręką. Polędwiczki smażymy z każdej strony po 3-4 minutki, zdejmujemy z patelni, a do oleju który został dodajemy wino i pieprz zielony. Czekamy aż się zredukują płyny. Potem dodajemy do tego musztardę i śmietanę 30-tkę, mieszamy i gotowe. Układamy na talerzach.