Mateusz Biernat: Łosoś w sosie malinowym, kasza jaglana

_WA_9243.CR2Mateusz Biernat.jpg
_WA_9243.CR2Mateusz Biernat.jpg

Składniki:

1 filet z łososia 400 ml białego półwytrawnego wina 200 g malin szczypta imbiru szczypta rozmarynu 2 łyżki śmietany 30% 4 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła szklanka kaszy jaglanej sól, pieprz świeże zioła do dekoracjiPrzygotowanie:

Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wstawiamy w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.

Do garnka wlewamy 250 ml wina, gotujemy na wolnym ogniu, dorzucamy rozmaryn i imbir. Następnie dodajemy maliny i gotujemy 5 minut. Całość przecieramy przez sitko, dodajemy łyżeczkę masła, śmietanę i miód i na małym ogniu przez 2 minuty gotujemy.

Szklankę kaszy wsypujemy do garnka dodajemy, łyżeczkę soli i zalewamy 2 szklankami wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, przez 15 minut.

Następnie ugotowaną kasze wykładamy na talerz , obok kładziemy łososia z piekarnika i całość polewamy sosem malinowym. Dekorujemy świeżymi ziołami i malinami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości