MasterChef Junior: Sprawdź przepisy z 1. odcinka - desery warzywne!

Tajemnicze skrzynki w MasterChef Junior
Tajemnicze skrzynki w MasterChef Junior

Lena Świętońska

Jabłko, gruszka i pietruszka

  • 2 pietruszki
  • pół jabłka
  • jedna gruszka
  • miód
  • serek mascarpone
  • płatki migdałowe

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła

Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść i wstawić na 20 minut do lodówki. Po 20 minutach wyjąć, rozwałkować, wyłożyć foremki do tartaletek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

2 korzenie pietruszki kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka z gorącą wodą, gotujemy do miękkości. Obieramy gruszkę, kroimy na pół, jabłka nie obieramy. Z jabłka i gruszki wydrążamy środek. Po odcedzeniu pietruszki miksujemy ją razem z jabłkiem, gruszką, odrobiną miodu, 2 łyżkami mascarpone i garścią płatków migdałowych na gładką masę. Masę odcedzamy przez sitko do miseczki. Do rękawa cukierniczego wkładamy masę i poprzez rękaw wypełniamy upieczone tartaletki.

Na talerz wykładamy tartaletki, dekorujemy płatkami migdałowymi i kroplami miodu (według uznania).

Marta Śmigaj

Szpinakowy raj

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła

Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść i wstawić na 20 minut do lodówki. Po 20 minutach wyjąć, rozwałkować, wyłożyć foremki do tartaletek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Krem:

  • paczka szpinaku mrożonego
  • mascarpone pół opakowania
  • sól
  • cukier do smaku
  • troszkę śmietanki 30%
  • łyżka miodu
  • maliny, borówki

Szpinak rozmrażamy na patelni, odparowujemy wodę. Wrzucamy do blendera, dodajemy mascarpone, sól, cukier, śmietankę, miód i wszystko blendujemy.

Upieczone tartaletki nadziewamy kremem szpinakowym. Na krem kładziemy świeże maliny i borówki, wokół tartaletki sypiemy orzeszkami. Jak ktoś chce, może pokropić talerz lub tartaletkę miodem.

Kuba Jaworski

Tartaletki warzywno – owocowe

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła

Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść i wstawić na 20 minut do lodówki. Po 20 minutach wyjąć, rozwałkować, wyłożyć foremki do tartaletek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Krem:

  • pół paczki szpinaku mrożonego
  • jedna marchewka
  • pół papryki żółtej
  • 4 truskawki
  • 3 szczypty cukru

Dekoracja: świeże owoce, migdały, orzeszki ziemne

Szpinak rozmrozić w gorącej wodzie w garnku. Obrać marchewkę, pokroić na plastry, paprykę pokroić na plasterki. Wszystkie składniki na krem wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę, można dolać kilka kropel oleju, żeby masa nie była gumowata.

Upieczone tartaletki wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie krem i ponownie zapiec (około 12-15 min.)

Mus z truskawek i malin: do blendera wrzucić 10 malin i 10 truskawek, zmiksować.

Tartaletki wyłożyć na talerz i polać musem, udekorować też talerz musem, posypać zmielonymi orzechami ziemnymi z migdałami. Udekorować jeszcze świeżymi malinami i borówkami.

Lena Góra

Deser „Pierwszy raz”

  • 5 jajek
  • 10 łyżek mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru drobnego
  • 2 marchewki
  • 200g śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • Łyżka cukru pudru
  • Łyżka cynamonu
  • 100g malin
  • 100g truskawek
  • Łyżka białego wytrawnego wina

Ubijamy białka i stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy utartą i wyciśniętą marchew i łączymy z ciastem.

Wlewamy do formy i pieczemy w 180’ przez ok. 30 minut.

Do misy wkładamy mascarpone, śmietankę, cukier i cynamon. Ubijamy do uzyskania konsystencji kremu.

Na patelnię wkładamy maliny i truskawki, i gotujemy do puszczenia soków. Dodajemy wino i odparowujemy.

Wykładamy na talerz pokrojony na kawałki biszkopt, na to warstwę kremu i polewamy sosem owocowym.

Marysia Żebrowska

"Marchewkowe słoneczko "

Tartaletka z musem marchewkowym

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła

Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść i wstawić na 20 minut do lodówki. Po 20 minutach wyjąć, rozwałkować, wyłożyć foremki do tartaletek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Mus marchewkowy

  • marchewki
  • śmietana 30%
  • cukier

3 marchewki umyć i obrać, pokroić na mniejsze kawałki, następnie ugotować, później zmiksować że śmietaną 30% i cukrem.

Sos truskawkowy

  • truskawki
  • śmietana 30%

Truskawki umyć i pokroić w kosteczkę. Przesmażyć i dodać śmietanki 30% następnie zmiksować.

Na wystudzoną tartaletkę wlewamy mus marchewkowy. Przyozdabiamy sosem truskawkowym, posypujemy nasionami chia i dokładamy karmelizowane marchewki

Staś Zawłocki

Tartaletka z sałatką z awokado, cukinią, gruszką i kalarepą

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść i wstawić na 20 minut do lodówki. Po 20 minutach wyjąć, rozwałkować, wyłożyć foremki do tartaletek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Sałatka:

  • jedno awokado
  • jedna gruszka
  • pół kalarepy
  • pół cukinii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Z awokado wyjmujemy środek, wszystkie składniki kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dekoracje:

  • orzeszki pinii
  • miód

Z reszty cukinii robimy paski obieraczką do warzyw.

Smażymy na suchej patelni 2 garście orzeszków pinii, jak się lekko zarumienią, dodajemy łyżkę miodu. Jak to się skarmelizuje, to siekamy te orzeszki w miodzie na drobny mak.

Na talerz wykładamy upieczone tartaletki nadziewamy sałatką, posypujemy orzeszkami w miodzie. Paski z cukinii kładziemy na talerzu obok tartaletki.

Zosia Marczak

"Batatowe szaleństwo"

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Krem:

  • 1 duży batat
  • mleko
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z cukrem i masłem. Dodać dwa żółtka, sól i zagnieść. Na 20 minut włożyć do lodówki.

Po 20 minutach wyciągamy i wkładamy do foremek. Pieczemy w 180 stopniach, 20 minut.

KREM: batata kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka. Dolewamy mleka w ilości takiej jak batat. Dodajemy łyżeczkę cynamonu. Gotować, aż batat zmięknie, co jakiś czas zamieszać, żeby masa się nie przypaliła. Zmiksować. Masę wykładamy na ostudzone tartaletki. Udekorować listkiem mięty.

Kazik Józefowicz

Smaczna i zdrowa tarta batatowa

Składnik na tartaletkę:

  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru

Składniki na krem:

  • 1 batat
  • 3 marchewki
  • Śmietana 40%
  • Świeże maliny 250 g
  • Serek mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 220 st. C.

Składniki na tartaletkę zagniatamy razem (można użyć robota kuchennego). Wkładamy do foremek – wystarczy na ok. 5 sztuk tartaletek – i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 min. do zarumienienia.

Obieramy marchewkę i bataty ze skórki. Bataty kroimy jak na frytki, a marchewkę w grube plasterki. Marchewkę wrzucamy do wody i gotujemy ok. 30 min. Bataty wrzucamy do miski, dodajemy odrobinę oliwy, mieszamy i wykładamy na blaszkę. Pieczemy ok. 20 min.

Upieczone bataty blendujemy i wykładamy na tartaletki. Następnie blendujemy ugotowaną marchewkę.

Mascarpone miksujemy z malinami i cukrem, wykładamy na warstwę batata, następnie zblendowaną marchewkę. Na wierzchu układamy po kilka malin. Ubijamy śmietanę z odrobiną cukru i wkładamy do rękawa cukierniczego. Formujemy dekoracyjne różyczki.

Piotrek Sobczak

BABECZKI PIĘĆ MINUT PRZED CZASEM

CIASTO:

  • 6 łyżek mąki tortowej ekologicznej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 jajko od szczęśliwej kury

Zmieszaj składniki z cukrem do uzyskania aksamitnej konsystencji. Gotowe ciasto owiń folią i włóż do lodówki na 20 minut. Po upływie 20 min. ciastem wyłożyć formę do tartaletek (średnica ok. 15 cm). Nakłuj ciasto widelcem. Tartaletkę włóż do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na 15 minut.

NADZIENIE:

  • 1 obrana marchewka
  • ½ obranego batata
  • mleko
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu

Pokrojone w dużą kostkę warzywa umieść w rondelku i zalej mlekiem, tak aby przykryło warzywa. Dodaj cynamonu i gotuj do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zblenduj masę.

MUS MALINOWY:

  • maliny
  • 1 ½ łyżki miodu
  • czekolada
  • orzechy włoskie
  • mandarynki
  • mięta

Maliny z miodem podgrzewać w rondelku do momentu rozpadnięcia się malin i puszczenia soku. Przelej przez sitko sok i dodaj do soku odrobinę rozgniecionych malin.

DEKORACJA:

Na talerzu pędzelkiem rozsmaruj niewielką ilość rozpuszczonej czekolady i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Na środku talerza umieść tartaletkę, wypełnij ją nadzieniem, a na środku wylej mus malinowy. Następnie pomiędzy tartaletką a śladem z czekolady i orzechów umieść mandarynki w cząstkach. Pod koniec udekoruj tartaletkę miętą.

Dominik Kołodziej

Deser z warzywka

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 marchewka
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • cukier puder (opcjonalnie)
  • 3 duże łyżki serka mascarpone
  • 2 truskawki
  • mięta do ozdoby

SPOSÓB WYKONANIA:

Biszkopt:

Marchewkę zetrzeć na tarce . Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier. Do ubitej piany z cukrem dodać żółtka i zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie mieszając szpatułką, dodaj mąkę i startą marchewkę. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Krem:

Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubić na sztywną masę .

WYKŁADANIE NA TALERZ:

Biszkopt wycinamy małym rantem by wyszły małe kółka. Na talerz kładziemy kolejno warstwy: Biszkopt, krem, biszkopt, krem. Kroimy truskawkę na małe kosteczki i ozdabiamy nasz deser. Na truskawki kładziemy miętę. SMACZNEGO J

Mikołaj Bączkowski

„Dyniowa Rozkosz”

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • mąka pszenna typ 450-150g.
  • masło 100 g.
  • cukier 50 g.
  • mascarpone 100 g.
  • śmietanka 30% 100 ml.
  • Dynia hokkaido
  • Cynamon
  • Świeże owoce: maliny, borówki, truskawka
  • 1 żółtko
  • Miód

SPOSÓB WYKONANIA:

CIASTO:

Mąkę, masło, cukier i żółtko wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Gdy masa będzie gładka, owijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na 20-30 min. Po upływie czasu ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkowane ciasto wykładamy do foremek na tartaletki i pieczemy w 180 stopniach przez 20 min.

KREM:

Połówkę dyni pokroić na pół i oczyścić z pestek i miąższu. Jedną połówkę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy. W tym samym czasie ubić mascarpone ze śmietaną i dodać łyżkę cukru pudru. Gdy dynia się ugotuje, blendujemy na puree i przepuszczamy przez sitko, gdy masa będzie gładka dodajemy ją do kremu i jeszcze raz miksujemy do połączenia się składników, dodajemy cynamon według uznania i łyżkę miodu

KARMELIZOWANE PLASTERKI Z DYNI:

Zagotować wodę. Drugą połówkę dyni pokroić na plastry i wrzucić na rozgrzaną patelnię z miodem i smażymy po 2-3 min z każdej strony.

WYKŁADANIE NA TALERZ:

Przygotować talerz i wyłożyć na niego tartaletkę z foremki. Spód ciastka wyłożyć karmelizowanymi plastrami dyni. Kremem wyłożyć tartaletki i udekorować owocami

podziel się:

Pozostałe wiadomości