Marysia KoralCiapkausta z żeberkami z sosem jabłkowo-miodowo-maślanym z dodatkiem malin i kompot z gruszek i rabarbaru z dodatkiem goździków
Składniki:
wędzone żeberka kiszona kapusta boczek wędzony cebula biała ziemniaki jabłko miód masło kminek olej pieprz i sól wodaNa kompot:
Gruszka Rabarbar Goździki Cukier biały Woda
Sposób przygotowania wg Marysi:
Najpierw na spód garnka kładziemy wędzone żeberka. Na to wkładamy kiszoną kapustę i zalewamy to wodą (centymetr nad kapustę). Gotujemy, aż zmięknie kapusta, a żeberka przestaną być surowe.
Kiedy gotują się żeberka z kapustą, obieramy ziemniaki, kroimy w ćwiartki (szybciej będą gotowe) i gotujemy aż staną się miękkie.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek, a gdy będzie skwierczący i brązowy, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, boczek z cebulą zdejmujemy z kuchni.
Ugotowane ziemniaki dusimy i wrzucamy do miękkiej już kiszonej kapusty. Wtedy też dosypujemy szczyptę kminku. Do tego dodajemy boczek z cebulą i mieszamy.
Wyjmujemy ugotowane żeberka i odkładamy na talerz. Obok układamy gotową ciapkapustę.
Sos robimy następująco: obieramy i kroimy jabłko. Do rondelka wlewamy miód i wrzucamy kawałki owoca. Kiedy jabłko wchłonie miód, blendujemy je. Jeszcze raz stawiamy do gotowania i dodajemy łyżkę masła. Podgrzewamy, aż się rozpuści. To czas, by dorzucić do tego maliny i znów zblendować (maliny są opcjonalne).
Kompot: do garnka wrzucamy pokrojone gruszki i rabarbar. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i goździki. Gotujemy około 15 minut.