Martyna Jęchorek: Pierś z kurczaka z ryżem i warzywami

_WA_8490.CR2Martyna Jęchorek.jpg
_WA_8490.CR2Martyna Jęchorek.jpg

Składniki:

1 pierś z kurczaka pół szklanki ryżu basmati kukurydza wg uznania garść groszku zielonego 1 por 1 marchewka szczypta soli, szczypta pieprzu trochę suszonej papryki mąka płatki kukurydziane olej kilka gałązek świeżej kolendryPrzygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na 4 kawałki, obtaczamy w mące z przyprawami, a następnie w zmiażdżonych płatkach kukurydzianych. Smażymy z obu stron, aż pierś z kurczaka będzie przypieczona (10-15 minut). W tym czasie płuczemy ryż pod zimną wodą, aby pozbyć się nadmiary skrobi i wsypujemy go do osolonego wrzątku. Gotujemy około 10-12 minut. Kroimy marchewkę i pora w julienne, dodajemy do kurczaka razem z groszkiem i kukurydzą. Podgrzewamy, aż warzywa będą ciepłe. Ryż formujemy w ringu, kładziemy na niego warzywa, obok kładziemy pierś z kurczaka, Danie dekorujemy kolendrą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości