Składniki na ciasto kruche:
250g mąki
50ml wody
2 żółtka
125g masła
Farsz:
1 mała cukinia
kilka pieczarek
biała część pora
2 jajka
½ kubeczka śmietany 18% kwaśna
1 kosteczka brydzy
1 łyżeczka tymianku (najlepiej świeży)
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto, uformować kulkę i wstawić do lodówki na około pół godziny. Ciastem wyłożyć okrągłą formę, uformować ranty nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15 minut. Wyjąć, dokładnie schłodzić.
Cukinię, pieczarki i por pokroić w plasterki. Ułożyć warzywa na podpieczonym cieście. Wykonać masę z jajek i śmietany i wyłożyć na ciasto z warzywami. Dodać przyprawy w tym tymianek. Całość posypać kruszonką z bryndzy i zapiekać około 10-15 minut.
podziel się: