Marta Jekiel: Krucha tarta z bryndzą (Qiuche)

_WA_8665.CR2Marta Jekiel.jpg
_WA_8665.CR2Marta Jekiel.jpg

Składniki na ciasto kruche:

250g mąki

50ml wody

2 żółtka

125g masła

Farsz:

1 mała cukinia

kilka pieczarek

biała część pora

2 jajka

½ kubeczka śmietany 18% kwaśna

1 kosteczka brydzy

1 łyżeczka tymianku (najlepiej świeży)

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto, uformować kulkę i wstawić do lodówki na około pół godziny. Ciastem wyłożyć okrągłą formę, uformować ranty nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15 minut. Wyjąć, dokładnie schłodzić.

Cukinię, pieczarki i por pokroić w plasterki. Ułożyć warzywa na podpieczonym cieście. Wykonać masę z jajek i śmietany i wyłożyć na ciasto z warzywami. Dodać przyprawy w tym tymianek. Całość posypać kruszonką z bryndzy i zapiekać około 10-15 minut.

podziel się:

Pozostałe wiadomości