Kaczka na purée z bakłażanów, suszonych pomidorów i awokado
Składniki: 1 pierś z kaczki ze skórą 2/3 szklanki czerwonego wina 6 bakłażanów baby 1 dojrzałe awokado 3 suszone pomidory w oleju 3 marchewki baby 4 zielone szparagi 3 ziemniaki ser kozi mała gałązka rozmarynu kilka gałązek świeżej bazylii pieprz, sól 1 szczypta imbiru 1 limonka oliwa z oliwek
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Skórę na piersi kaczki natnij w kilku miejscach w paski lub kratkę. Włóż mięso do miski i zalej czerwonym winem, dodaj rozmaryn i pieprzu, a następnie odłóż do lodówki. Bakłażany przekrój na pół i usmaż na oliwie. Awokado obierz ze skóry i usuń pestkę. Do misy blendera włóż przesmażone bakłażany, awokado, suszone pomidory wraz z oliwą, bazylię – wszystkie składniki zblenduj na gładkie purée. Dopraw sokiem z limonki, imbirem, solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na grubych oczkach zetrzyj ziemniaki, dodaj rozdrobniony ser kozi i dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Formuj placuszki i smaż na oliwie.
Kaczkę wyjmij z lodówki i smaż na rozgrzanej patelni, od strony skóry przez około 10-12 minut i około 6 minut od strony mięsa, następnie włóż do nagrzanego piekarnika na 4 minuty. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odłóż na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Przed wyserwowaniem pokrój w grube plastry. W tym czasie zblanszuj w osolonym wrzątku marchewki i szparagi, a następnie podsmaż je na stopionym maśle. Purée z bakłażanów wyłóż na talerz, następnie plastry kaczki, udekoruj blanszowanymi warzywami i świeżymi ziołami.