Maria Poproch: Brownie z musem malinowym

Maria Poproch: Brownie z musem malinowym
Maria Poproch: Brownie z musem malinowym

Brownie z musem malinowym

Składniki: 200g mlecznej czekolady 4 jajka 100 g masła 100 g cukru pudru 60 g mąki pszennej typ 450 60 g kakao 150 ml śmietanki 30% 200 g malin 250 g mascarpone masło i bułka tarta (lub papier do pieczenia) do foremki

Do dekoracji: świeże maliny świeże truskawki czekolada mleczna, biała, gorzka, w której zanurzamy truskawki

Przygotowanie : Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Wnętrze foremki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Cukier, masło i jajka ubijamy w mikserze na jednolitą masę. Dodajemy przesiane przez sito kakao i roztopioną, ostudzona czekoladę, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę. Całość wylewamy na blaszkę i pieczemy przez około 15- 20 minut. Maliny gotujemy z odrobiną wody (jeśli są bardzo kwaśne możemy trochę posłodzić), przecieramy przez sito i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietanę kremówkę, miksujemy serek mascarpone, łączymy go ze śmietaną i malinami (zostawiamy 1/3 do polania ciasta). Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z foremki, kroimy na kawałki i wykładamy na talerz ozdabiając truskawkami w czekoladzie, malinami i sosem z przetartych malin.

podziel się:

Pozostałe wiadomości