Krewetki na fali – makaron z krewetkami
Składniki na makaron: 200g mąki pszennej typ 450 2 jajka 1 łyżka oleju 1-2 łyżki wody w razie potrzeby sól
Składniki na sos: ½ kalafiora 1 nieduża cukinia 5 krewetek Black Tiger (tygrysich) 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek śmietana 30% sól, pieprz świeża bazylia
Przygotowanie: Z podanych na makaron składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub przykrywamy na blacie miską, aby odpoczęło – przez około 20 minut. Następnie wałkujemy i kroimy w tagliatelle –przy pomocy maszynki do makaronów. Delikatnie obtaczamy w mące i odstawiamy do lekkiego przesuszenia. W tym czasie nastawiamy do zagotowania osoloną wodę w dużym garnku. Krewetki oczyszczamy i obieramy z pancerzyków. Kalafior dzielimy na różyczki, a cukinię kroimy w plasterki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wkładamy krewetki. Po chwili dodajemy czosnek oraz pokrojona w plasterki cukinię i różyczki z kalafiora, wszystko musi się chwilę poddusić, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wlewamy śmietankę. Zagotowujemy i pozostawiamy na małym ogniu. Makaron gotujemy przez 4-5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy i wkładamy do sosu, całość mieszamy i wykładamy na talerz. Dekorujemy świeżą bazylią.