Składniki:
6 dużych krewetek BT kilka łyżeczek cukru ciemnego Ananas Masło klarowane Marynata do krewetek: 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku ½ papryczki chilli garść świeżej kolendry kawałek ok 1 cm imbiru 1 łyżeczka miodu płynnego sok z połowy limonki
Sos do szaszłyków:
1 duża łyżka majonezu 1 łyżeczka ketchupu Sok z ćwiartki limonki 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka śmietany 18%
Do dekoracji:
Sałata Świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Krewetki obrać. Składniki marynaty drobno pokroić i razem wymieszać. Przygotowane krewetki włożyć do miseczki z marynatą i odstawić, najlepiej do lodówki na minimum 15 min. W tym czasie przygotować sos majonezowy ze składników wskazanych powyżej. Następnie obrać ananasa, pokroić na małe kawałeczki i obtoczyć w cukrze. Krewetki wyjąć z marynaty i nabijać na patyczki raz ananas, raz krewetkę. Smażyć na klarowanym maśle dwie minuty z każdej strony, na rumiano, na średnim ogniu. Podawać z sosem majonezowym, ozdobić sałatą.