Polędwiczka wieprzowa w sosie z podgrzybków
Składniki: polędwiczka wieprzowa 4 marchewki 250g podgrzybków 1 cebula 2 łyżki masła tymianek, rozmaryn, natka pietruszki olej śmietana 30% sól, pieprz, cukier świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Polędwiczkę umyj, oczyść z błon i podziel na kawałki o długości 8-10 cm. Skrawki z oczyszczania i porcjowania polędwicy włóż do rondelka, zalej wodą, dodajemy jedną marchewkę, tymianek, rozmaryn, natkę pietruszki, sól, pieprz i ugotuj wywar. Pozostałe marchewki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w wodzie z solą, łyżeczką cukru i łyżką masła. Kiedy będą miękkie, zblenduj na gładkie purée z dodatkiem śmietany w takiej ilości, aby masa była aksamitna. Polędwiczkę przypraw solą i pieprzem, obsmaż z każdej strony na patelni, na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, a następnie przełóż do pieca na 8 minut. Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle na rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojone na kawałki grzyby, przypraw solą i pieprzem. Dolej ugotowany wcześniej wywar i zredukuj. Wlej śmietankę i gotuj chwilę, aż sos będzie gęsty i aromatyczny.
Na talerz wyłóż purée z marchewki, na nim ułóż kawałki polędwiczki wieprzowej, polej sosem z grzybami i udekoruj świeżymi ziołami.