Krem straciatella z musem malinowym
Składniki: 300 g świeżych malin 100 g gorzkiej czekolady + kilka kostek do dekoracji 1 laska wanilii 3 czubate łyżeczki drobnego cukru trzcinowego 500 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 4 żółtka listki mięty do dekoracji
Przygotowanie: 150 g malin wkładamy do garnka i dosypujemy cukru trzcinowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy konsystencja będzie w miarę jednolita i płynna lekko studzimy i przecieramy przez sito. Przetarty sos redukujemy na ogniu aż uzyskamy gęstą konsystencję - odkładamy do ostudzenia. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i przy pomocy noża wyskrobujemy ziarenka. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Kiedy jest kremowa powoli dodajemy mascarpone i ziarenka wanilii. Tabliczkę gorzkiej czekolady ścieramy na tarce i dodajemy na koniec do wyrobionego kremu. Deser serwujemy w szklanym pucharku: na spód wykładamy gęsty sos malinowy, na niego krem, w połowie pucharka układamy warstwę świeżych malin a na nią znów krem. Wierzch dekorujemy świeżymi malinami, listkiem mięty i kostką gorzkiej czekolady.