Maliny pod bezowym niebem – tarta z malinami i bezą
Składniki: 200 g mąki pszennej typ 450 100+120 g cukru pudru 100 g masła 2 żółtka masło do nasmarowania formy 300 g malin 3 białka
Składniki: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Okrągłą foremkę do tart smarujemy stopionym masłem, najlepiej przy użyciu pędzelka i wkładamy do lodówki. Z mąki, masła, 100 g cukru i żółtek wyrabiamy szybko kruche, jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 7 minut do zamrażarki. Po wyjęciu wałkujemy cienko i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę. Pieczemy 15 minut. Ubijamy lśniącą, sztywną pianę z 3 białek i 120 g cukru. Wyciągamy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny, a następnie wykładamy ubitą pianę z białek. Od razu wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut.