Składniki na makaron:
2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy
Mąkę przesiać, uformować kopczyk wbić jajka i żółtka, dodać resztę składników, całość zagnieść i wyrabiać elastyczne ciasto. Po wyrobieniu odłożyć pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie pokroić na tagliatelle.
Sos:
4 ząbki czosnku kawałek pora słoiczek pomidorów suszonych 300 g sera gorgonzola 250 ml śmietany 30% oliwa szczypta gałki muszkatołowej garść rukoli parmezan do posypania
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek i pokrojony por, zeszklić wszystko na patelni,
Pokroić pomidory w paseczki , dodać na patelnię, dodać śmietanę, wymieszać, dodać pokrojony ser gorgonzola i gałkę muszkatołową, zredukować do wymaganej gęstości. Podać z makaronem, posypać parmezanem , ozdobić listkami rukoli.