Maja Tokarska- Łazanki Dąbrowskie

Maja Tokarska.jpg
Maja Tokarska.jpg

Składniki na makaron:

200 g mąki pszennej 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżka oliwy

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy :

kapusta kiszona 1 duża cebula około 6 dużych pieczarek boczek wędzony do smaku kiełbasa do smaku

Przyprawy:

Cząber, kminek, majeranek, czosnek Do dekoracji: pietruszka lub inne zioła

Wykonanie:

1. Kapustę gotujemy w małej ilości osolonej wody. Kiedy kapusta gotuje się w dużym garnku zaczynamy wyrabiać ciasto na makaron.

2. Ciasto na makaron:

Do mąki dodajemy jajka, żółtka i oliwę. Całość mieszamy w robocie lub ugniatamy ręcznie. Kiedy ciasto jest gotowe zaczynamy je rozwałkowywać. Następnie wkładamy ciasto do maszyny służącej do cieniutkiego rozwałkowania ciasta. Gotowe ciasto z maszyny kroimy na malutkie kwadraty. Na koniec obtaczamy ciasto w mące i dajemy mu odpocząć.

3. Kroimy boczek, kiełbasę, cebulę i pieczarki w kostkę. Smażymy początkowo cebulę i dodajemy pozostałe składniki.

4. Gdy kapusta jest ugotowana zaczynamy gotować makaron (3-4 minuty).

5. Do ugotowanego makaronu dodajemy usmażone składniki i po trochu dodajemy kapustę.

Wszystko przyprawiamy do smaku.

Na koniec wykładamy na talerz i ozdabiamy pietruszką lub innymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości