Składniki na makaron:
200 g mąki pszennej 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżka oliwy
Składniki potrzebne do przygotowania potrawy :
kapusta kiszona 1 duża cebula około 6 dużych pieczarek boczek wędzony do smaku kiełbasa do smaku
Przyprawy:
Cząber, kminek, majeranek, czosnek Do dekoracji: pietruszka lub inne zioła
Wykonanie:
1. Kapustę gotujemy w małej ilości osolonej wody. Kiedy kapusta gotuje się w dużym garnku zaczynamy wyrabiać ciasto na makaron.
2. Ciasto na makaron:
Do mąki dodajemy jajka, żółtka i oliwę. Całość mieszamy w robocie lub ugniatamy ręcznie. Kiedy ciasto jest gotowe zaczynamy je rozwałkowywać. Następnie wkładamy ciasto do maszyny służącej do cieniutkiego rozwałkowania ciasta. Gotowe ciasto z maszyny kroimy na malutkie kwadraty. Na koniec obtaczamy ciasto w mące i dajemy mu odpocząć.
3. Kroimy boczek, kiełbasę, cebulę i pieczarki w kostkę. Smażymy początkowo cebulę i dodajemy pozostałe składniki.
4. Gdy kapusta jest ugotowana zaczynamy gotować makaron (3-4 minuty).
5. Do ugotowanego makaronu dodajemy usmażone składniki i po trochu dodajemy kapustę.
Wszystko przyprawiamy do smaku.
Na koniec wykładamy na talerz i ozdabiamy pietruszką lub innymi ziołami.