Składniki:
Krewetki- 250 g
Glazura:
1 papryczka chili ( lub w proszku chili) 4 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru pieprz i czosnek granulowany
Sałatka:
8 pomidorków koktajlowych garść roszponki 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy i 1 łyżka miodu , sok z cytryny / limonki sezam biały i czarny
Ryż biały olej/masło
Przygotowanie:
Drobno posiekać papryczkę chili i wymieszać z resztą składników na glazurę. Obrać i oczyścić krewetki. Dodać do glazury , wymieszać i odstawić aby nasiąkły glazurą. Przygotować sałatkę: do miski wrzucić roszponkę, obrać cebulkę i pokroić w piórka, pomidorki pokroić na ćwiartki. Z oliwy, miodu i soku z cytryny przygotować sos, odstawić (sałatkę polewamy dopiero przed podaniem).
Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Na końcu usmażyć krewetki na małej ilości oleju lub masła. Usmażone ułożyć na talerzu na ryżu, obok podać sałatkę i posypać sezamem.