Polędwiczka wieprzowa pieczona z gruszką i pietruszką
Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 pietruszka 1 gruszka sok z połowy cytryny garść młodego szpinaku 1 duża pomarańcza oliwa z oliwek masło klarowane do smażenia 1 łyżka zimnego masła 50 ml białego wina sól, pieprz
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 185 stopni. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem, odkładamy na bok. Gruszkę obieramy, kroimy w ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne – skrapiamy owoc sokiem z cytryny. Pietruszkę obieramy i kroimy w ćwiartki. Mięso obsmażamy na patelni (na maśle klarowanym) z każdej strony, a następnie wkładamy razem z gruszką i pietruszką do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-16 minut. Na tłuszcz, na którym smażyło się mięso wylewamy wino i podgrzewamy do czasu, aż wino odparuje. Wtedy dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i masło – mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje. W misce mieszamy szpinak bez ogonków z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Wszystkie składniki wykładamy na talerz, a mięso polewamy sosem.