Magdalena WłodarczykCalzone
Składniki:
170 g mąki pszennej 90 g wody letniej 10 g drożdży 10 g oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki cukru
Sos:
4 pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy- bazylia, oregano, sól, pieprz
Farsz:
biała mozzarella oliwki czarne marynowane salami lub szynka parmeńska
Przygotowanie:
Drożdże zalać wodą, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę i oliwę - wyrobić ciasto. Odstawić na chwilę. W tym czasie sporządzić sos - udusić pomidory na oliwie i przetrzeć przez sito, doprawić. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować. Na każdą część wyłożyć sos, mozzarellę, szynkę lub salami, dodać świeże listki bazylii i oregano, zawinąć i skleić w kształcie pierożka. Wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na około 10-15 minut.