Składniki:
1 bakłażan
1 żółta papryka
500 g wieprzowego mięsa mielonego
500 ml przecieru pomidorowego
1 lub 2 szalotki
bazylia, oregano, sól i pieprz
mozzarella
parmezan
limonka, cytryna
orzeszki pini
Przygotowanie:
Bakłażana przekrawamy wzdłuż, solimy i wkładany do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 min. W tym czasie, gdy bakłażan jest w piekarniku na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy szalotkę oraz mięso mielone. Kiedy mięso się, zetnie zalewamy przecierem pomidorowym i dodajemy sok z cytryny lub limonki oraz sól, pieprz, bazylię i oregano. Kiedy bakłażan się upiecze wydrążamy miąższ i dodajemy do farszu. Dodajemy także posiekaną mozarellę. Faszerujemy farszem bakłażana i paprykę i posypujemy startym parmezanem. Wydrążamy z papryki wszystko i także przekrawamy wzdłuż. Bakłażana pieczemy ok. 10 min w temperaturze 160 stopni a paprykę ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.
Do blendera wrzucamy listki bazylii, orzeszki pinii, oliwę i starty parmezan. Blendujemy. Na małej patelni prażymy orzeszki pinii i także układamy na talerzu.