Maciej Damps: Tagliatelle z czerwonym pesto w towarzystwie delikatnej cukinii a’la tagliatelle

_WA_8679.CR2Maciej Domps.jpg
_WA_8679.CR2Maciej Domps.jpg

Składniki na pesto:

4 szt. suszonych pomidorów

2 łyżki orzeszków pinii

1 ząbek czosnku

3 listki bazylii

½ strączka papryczki chili

½ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka tartego parmezanu

sól, pieprz Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.

Wstążki z cukinii:

2 cukinie, woda, sól, oliwa z oliwek, pieprz cytrynowy, sok z cytryny, ząbek czosnku, cukier Cukinię pokrój w paski. Na patelnię wlej oliwę i ząbek czosnku, podsmaż, posól. Włóż cukinię i chwilę smaż. Pokrop wodą. Wyłóż na talerz formując różyczki.

Makaron:

100 g mąki, sól, pieprz, 1 jajko, oliwa z oliwek

Wykonaj makaron:

  1. Wsyp mąkę i sól na stolnicę, wymieszaj i zrób w mące wgłębienie.
  2. Przelej tam jajko i zagniataj około 10 minut.
  3. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.
  4. Po wyjęciu z lodówki cienko rozwałkuj i pokrój.
  5. Ugotuj makaron.

Wykończenie:

Ciepły makaron wymieszaj z pesto. Podawaj z cukinią. Udekoruj czerwoną porzeczką.

podziel się:

Pozostałe wiadomości