Składniki na pesto:
4 szt. suszonych pomidorów
2 łyżki orzeszków pinii
1 ząbek czosnku
3 listki bazylii
½ strączka papryczki chili
½ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka tartego parmezanu
sól, pieprz Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.
Wstążki z cukinii:
2 cukinie, woda, sól, oliwa z oliwek, pieprz cytrynowy, sok z cytryny, ząbek czosnku, cukier Cukinię pokrój w paski. Na patelnię wlej oliwę i ząbek czosnku, podsmaż, posól. Włóż cukinię i chwilę smaż. Pokrop wodą. Wyłóż na talerz formując różyczki.
Makaron:
100 g mąki, sól, pieprz, 1 jajko, oliwa z oliwek
Wykonaj makaron:
- Wsyp mąkę i sól na stolnicę, wymieszaj i zrób w mące wgłębienie.
- Przelej tam jajko i zagniataj około 10 minut.
- Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.
- Po wyjęciu z lodówki cienko rozwałkuj i pokrój.
- Ugotuj makaron.
Wykończenie:
Ciepły makaron wymieszaj z pesto. Podawaj z cukinią. Udekoruj czerwoną porzeczką.
podziel się: