Pomidorowe szaleństwo – Tagliatelle ws sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami
Składniki na makaron: 200g mąki pszennej typ 450 2 żółtka 1 całe jajko szczypta soli oliwa z oliwek
Składniki na sos: 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie ½ słoiczka kaparów ok. 2 łyżki musztardy francuskiej 250 ml śmietany 30% zioła świeże lub suszone do smaku (bazylia, oregano) sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Z podanych na makaron składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub przykrywamy na blacie miską, aby odpoczęło – przez około 10 minut. Następnie wałkujemy i kroimy w tagliatelle – nożem lub przy pomocy maszynki do makaronów. Delikatnie obtaczamy w mące i odstawiamy do lekkiego przesuszenia. W tym czasie nastawiamy do zagotowania osoloną wodę w dużym garnku. W rondelku zagotowujemy śmietankę. Pomidory suszone odsączamy z zalewy i kroimy, dodajemy wraz z kaparami do gotującej się śmietanki. Przyprawiamy musztardą. Całość przez chwilę mieszamy, doprawiamy ulubionymi ziołami, w razie potrzeby również solą i pieprzem. Makaron wkładamy do wrzątku i gotujemy przez 3-4 minuty. Odcedzamy i wkładamy do sosu, mieszamy. Wykładamy na talerz i ozdabiamy bazylią.