Łosoś w rytmie salsy / Łosoś pieczony z salsą mango
Składniki: 350 g filetu z łososia 3 pomarańcze 2 cm imbiru 1 szalotka 1 papryczka chili ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 awokado 1 mango 1 pęczek świeżej kolendry 1 limonka olej lub oliwa kurkuma, ostra papryka sól, pieprz
Przygotowanie: Z jednej pomarańczy wyciśnij sok. Dodaj po dwie szczypty kurkumy i papryki. Marynatą nasmaruj filet z łososia. Szalotkę posiekaj drobno, dodaj starty imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Podsmaż na odrobinie oleju, a następnie zalej sokiem wyciśniętym z dwóch pozostałych pomarańczy wymieszanym ze skrobią ziemniaczaną. Podgrzewaj na małym ogniu do czasu, aż sos się zredukuje. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ, pokrój na kawałki lub plasterki. Mango pokrój na dość dużą kostkę. Zalej oliwą lub olejem, sokiem z limonki, dodaj posiekaną kolendrę i pozostaw w chłodnym miejscu. Łososia wyjmij z marynaty i smaż na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę ułóż na talerzu, polej sosem, a obok ułóż salsę z awokado i mango.