Lena Walewska: Polędwiczka wieprzowa w boczku z sosem szałwiowym

_WA_8477.dng Lena Walewska.jpg
_WA_8477.dng Lena Walewska.jpg

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

kilka plastrów boczku sól i pieprz kilka gałązek świeżego tymianku kilka ząbków czosnku 150 ml wina białego wytrawnego kilka listków szałwii śmietanka 36%

1 cebula cukinia i marchewka baby oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Polędwiczkę należy oczyścić, a następnie natrzeć pieprzem, solą, tymiankiem, czosnkiem (1 ząbkiem) oraz oliwą z oliwek.

Boczek w plastrach układamy na desce (plaster obok plastra), a następnie kładziemy na boczku polędwiczkę i zawijamy. Całość wkładamy do głębokiego naczynia, z wierzchu delikatnie polewamy oliwą z oliwek i całość wkładamy do piekarnika (195 C na pół godziny).

Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą pokrojoną w kostkę. Gdy zmienią kolor dodajemy posiekanej szałwii i zalewamy białym winem. Czekamy aż wino wyparuje i zalewamy śmietanką 36%. Dodajemy pieprz, sól i trochę tymianku. Mieszamy i czekamy, aż sos się zredukuje.

Do gotującej się wody wrzucamy mini marchewkę i gotujemy 3 minuty, a następnie dorzucamy mini cukinię i gotujemy kolejne 3 minuty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości