Lena WalewskaPierś z indyka ze smażonymi ziemniakami i mini warzywami.
SKŁADNIKI: ok 150-200 g piersi z indyka jajko, mąka, bułka tarta sos sojowy oliwa z oliwek czosnek papryka słodka pieprz świeżo mielony i sól masło mini marchewki i mini cukinie kilka ziemniaków
PRZYGOTOWANIE: Pierś z indyka marynujemy w pieprzu, sosie sojowym, papryce słodkiej, oliwie i rozgniecionym ząbku czosnku. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż będą lekko niedogotowane. Pierś obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oliwie z obu stron. Do garnka z gotującą się osoloną wodą wrzucamy mini marchewki i gotujemy 3 min. Po tym czasie dodajemy mini cukinie i gotujemy kolejne 3 min. Po odsączeniu warzyw obsmażamy je na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Ziemniaki kroimy w grubsze talarki i podsmażamy na maśle, aż się zarumienią. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki wykładamy na talerz.