Składniki:
Filet z łososia ze skórą 1 kg ziemniaków pak choi baby, po 1 na osobę 1 główka czosnku suszone przyprawy i zioła: czosnek, chili, słodka papryka, tymianek, bazylia, oregano, cząber sól i pieprz 1 gałązka trawy cytrynowej śmietana 36% 1 szalotka oliwa z oliwek masło kilka gałązek świeżej kolendry cytryna
Przygotowanie:
Przygotowujemy mieszankę ziół: bazylii, tymianku, cząbru, oregano, chili, czosnku, słodkiej papryki. Łososia kroimy na ok 180 g kawałki, a następnie marynujemy w oliwie z oliwek, chili i mieszance ziół, soli i pieprzu.
Bierzemy brytfankę, wlewamy do niej oliwę z oliwek i wrzucamy kilka całych, obranych ząbków czosnku. Wstawiamy czosnek do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok 15 min.
Sos: siekamy szalotkę, trawę cytrynową, chwilę podsmażamy na oliwie z oliwek, po czym dodajemy kolendrę. Całość smażymy przez chwilę, po czym zalewamy niewielka ilością śmietanki 36% (około 2 łyżek).
Purée: obieramy ziemniaki, kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki gnieciemy na purée. Siekamy upieczony czosnek, po czym dodajemy go do purée. Do gotowego purée dolewamy około 100 g masła i łyżkę śmietanki. Wszystko razem mieszamy na gładką masę.
Łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut.
Kapustę Pak-choi podsmażamy na patelni na maśle z pieprzem i solą aż się zarumieni.
Teraz do sosu dolewamy więcej śmietanki (aż sos będzie płynny) i wkręcamy masło, ciągle energicznie mieszając, aby sos się nie rozwarstwił.
Wyjętego łososia na talerzu skropić delikatnie cytryną.