Wieżyczka Ani i Kuby – Biszkopt z kremem waniliowym
Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej typ 450 100 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka
Składniki na krem: 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 100 ml śmietany 36% laska wanilii
Dodatki: 200 g truskawek 2-3 łyżki cukru kryształu syrop malinowy maliny do dekoracji liście mięty kwiaty bratka
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijmy, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blachę i pieczemy 15 minut. Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i ziarna z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Całość mieszamy. Truskawki wkładamy na patelnię, zasypujemy cukrem kryształem i przez chwilę podgrzewamy na dość dużym ogniu ogniu.
Z ostudzonego biszkoptu wycinamy krążki (najlepiej przy pomocy metalowych obręczy) i przekładamy kremem i truskawkami karmelizowanymi, tak składamy 3 warstwy. Na koniec ozdabiamy torciki syropem malinowym, truskawkami, malinami i miętą lub kwiatami.