Kaczka w ogródku
Składniki : 1 pierś kaczki ze skórą 1 gałązka pomidorków cherry 1 jabłko ziemniaczki młode kilka cukinii baby lub 1 mała cukinia 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 gałązka tymianku cynamon oregano majeranek oliwa z oliwek masło sól, pieprz
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni. Skórę piersi kaczki natnij w kratkę, natrzyj majerankiem, oregano, solą i pieprzem. Połóż mięso od strony skóry, na rozgrzanej patelni. Smaż przez 5-6 minut, następnie przewróć mięso na drugą stronę i smaż 5 minut. Przełóż mięso do nagrzanego piekarnika na 14 minut. Po tym czasie odłóż, aby mięso odpoczęło, a następnie, przed podaniem, pokrój na grube plastry. Młode drobne ziemniaczki wyczyść i natnij na plasterki tak, aby nie przeciąć ziemniaka do końca (na 2/3 ziemniaka). W ponacinane przestrzenie włóż masło, dopraw solą i pieprzem, przełóż na blachę, posyp świeżym rozmarynem i oregano i włóż do piekarnika. Ziemniaki będą gotowe, kiedy się ładnie zarumienią i będą miękkie w środku (można sprawdzić przy pomocy wykałaczki lub noża). Cukinię pokrój po skosie na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż cukinię i pomidorki cherry wraz z gałązką. Przypraw solą i pieprzem. Grilluj do momentu, aż pomidorki będą miękkie, a ich skórka się pomarszczy. Jabłko obierz ze skórki, przekrój na pół, a następnie na ćwiartkę, wydrąż gniazda nasienne. Włóż na patelnię z roztopionym masłem, przypraw cynamonem i skaremlizuj na dość dużym ogniu. Na talerzu ułóż pierś kaczki, pieczone ziemniaki, grillowane warzywa i karmelizowane jabłka. Polej tłuszczem wytopionym podczas smażenia kaczki.