Składniki (makaron):
½ szklanki mąki pszennej 2 żółtka ciepła woda sól
Składniki (mule):
6 muli natka pietruszki 1/8 kostki masła 1/4 cebuli ząbek czosnku bulion drobiowy w płynie
Przygotowanie:
Na blat wysypujemy mąkę. Do mąki dodajemy same żółtka, ciepłą wodę (1/8 szklanki) i szczyptę soli. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie rozwałkowujemy masę i kroimy na cienkie paski.
Mule czyścimy z kamyczków, włosków, itp. Kroimy czosnek w plasterki. 1/4 cebuli siekamy. Teraz włączamy kuchenkę, na której położyliśmy garnek wypełniony do ¼ wodą (solimy szczyptą soli).
W rondelku podgrzewamy masło. Wsypujemy delikatnie mule. Po chwili, gdy mule delikatnie się otworzą dolewamy bulion. Gdy mule otworzą się całkowicie, szczypcami bierzemy makaron i dodajemy go do muli. Całość mieszamy. Szczypcami wyjmujemy mule oraz makaron i odkładamy je na talerz.