Składniki:
1,5 kg. ziemniaków (kleiste- irga lub bryza) 1 cebula 300 g słoniny wędzonej 3 jajka 1 łyżka majeranku sól, pieprz smalec do wysmarowania formy
Sos:
300 g kurek 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku śmietanka 30% sól, pieprz
Przygotowanie:
Słoninę pokroić w kostkę ok. 1cm, wrzucić na patelnię i wytopić. Kiedy będzie wytopiona ale jeszcze miękka, wrzucić cebulę i zeszklić, zostawić do ostudzenia.
Obrać ziemniaki, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Do startych ziemniaków wrzucić wytopioną słoninę z tłuszczem, dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Blachę lub formę do pieczenia wysmarować smalcem, przelać masę ziemniaczaną i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok. 45 min. do uzyskania brązowo złotego koloru.
Zeszklić na maśle cebulę z czosnkiem, wrzucić kurki i podsmażyć. Wlać śmietanę kremówkę i mieszać aż się zredukuje. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie natką pietruszki.