Składniki:
4 szt. przednich nóg królika
100 g rodzynek
1 szt. pomarańcza świeża
4 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
180 g masła
2 cebuli szalotka
2 ząbki czosnku
tymianek świeży
rozmaryn świeży
sól, pieprz czarny mielony
4 ziemniaki średnie
1 świeża cytryna
Przygotowanie:
Cebulę obrać, umyć i posiekać.
Przednie nogi królika umyć i natrzeć solą oraz pieprzem.
Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić.
W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć. Dodać masło, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz nogi królika.
Wymieszać, dodać rodzynki, 4 łyżki soku z pomarańczy, miód i dusić pod przykryciem 10 min, mieszając.
Całość przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać gałązkę tymianu i wstawić do nagrzanego do temp. 180 C piekarnika na 30 min.
Obrać ziemniaki, umyć, gotować w lekko osolonej wodzie.
Gdy są miękkie odlać wodę, pociąć ziemniaki, umieścić na patelni z rozgrzanym masłem, posypać szczyptą chili, dodać sok z kawałka cytryny oraz gałązkę rozmarynu. Lekko usmażyć.
Ziemniaki przełożyć na talerz, umieścić na talerzu królika.