Składniki: 4 szt. przednich nóg królika 100 g rodzynek 1 szt. pomarańcza świeża 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 180 g masła 2 cebuli szalotka 2 ząbki czosnku tymianek świeży rozmaryn świeży sól, pieprz czarny mielony 4 ziemniaki średnie 1 świeża cytrynaPrzygotowanie:Cebulę obrać, umyć i posiekać.Przednie nogi królika umyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć. Dodać masło, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz nogi królika. Wymieszać, dodać rodzynki, 4 łyżki soku z pomarańczy, miód i dusić pod przykryciem 10 min, mieszając.Całość przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać gałązkę tymianu i wstawić do nagrzanego do temp. 180 C piekarnika na 30 min. Obrać ziemniaki, umyć, gotować w lekko osolonej wodzie. Gdy są miękkie odlać wodę, pociąć ziemniaki, umieścić na patelni z rozgrzanym masłem, posypać szczyptą chili, dodać sok z kawałka cytryny oraz gałązkę rozmarynu. Lekko usmażyć.
Ziemniaki przełożyć na talerz, umieścić na talerzu królika.