Składniki:
300 g mięsa mielonego wołowego i wieprzowego sól, pierz cebula biała pokrojona olej do smażenia Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem posiekanej cebuli. Przyprawiamy.
3 ziemniaki 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Ziemniaki trzemy na tarce, mieszamy z resztą składników i odsączamy. Formujemy placki, układamy usmażony farsz, nakrywamy kolejnym plackiem i smażymy z 2 stron, pod koniec smażenia patelnię zakrywamy pokrywką i tak smażymy ok. 30 sekund (placki smażymy na oleju słonecznikowym). Po usmażeniu wyłożyć placki na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Sos: pieczarki kroimy na 2 połowy, jeśli są małe, na 4 części, jeśli są większe, obsmażamy na patelni z czosnkiem, posolić (na oleju roślinnym). Dodajemy śmietankę 30% oraz pokrojoną drobno natkę pietruszki. Gotujemy wszystko razem parę minut, co chwilę próbujemy, czy już gotowe, mieszamy, żeby się nie przypaliło.
Na talerz wykładamy placki, polewamy je sosem, a oddzielnie podajemy kwaśną śmietanę.