Biszkopt:
4 jajka
120 g cukru
110 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kawowy
200 ml mleka 3,2 %
2 do 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
90 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
20 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
Konfitura z wiśni
200 g wiśni
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Ganasz czekoladowy:
100 ml śmietany 30 %
100 gram czekolady gorzkiej
Biszkopt:
Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę dodawaj powoli przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i ostatecznie wymieszaj.
Przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika nagrzanego na 180 % góra dół na około 20 minut.
Mleko na krem podgrzej z kawą, żółtka ubijaj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj powoli mąkę i mąkę ziemniaczaną. Następnie dodaj ubite żółtka z mąką do mleka podgrzewaj i mieszaj aż do uzyskania gęstego kremu, odstaw do lodówki.
Wiśnie podsmaż w garnku z cukrem i cukrem wanilinowym aż do uzyskania gęstej konfitury.
Śmietanę podgrzej, pokrusz czekoladę i powoli zalewaj śmietaną czekoladę aż do uzyskania gładkiej masy.
Z gotowego biszkoptu wykrój ringami krążki, biszkopty nasącz kawą przełóż kremem kawowym i konfiturą, nałóż kolejny biszkopt i polej ganaszem czekoladowym i udekoruj malinami SMACZNEGO.