Biszkopt :
7 jajek w temperaturze pokojowej
1 szklanka drobnego cukru
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki typu 450
1/3 szklanki kakao Nastawić piekarnik do 180 stopni Celsjusza białka oddziel od żóltek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę z cukrem gdy jajka będą ubite na lśniącą puszystą pianę wlewać po kolei żółtka przesianą mąkę i kakao stopniowo dodawać do piany delikatnie mieszając by nie naruszyć struktury jajek do nasmarowanej i wyłożonej tortownicy wlać biszkopt piec przez około 35 minut zależy od tortownicy (do suchego patyczka) po upieczeniu od razu wyciągnąć z piekarnika i lekko rzucić żeby biszkopt potem nie upadł.
Krem czekoladowy:
500 g serka mascarpone
½ szklanki drobnego cukru
500 ml śmietanki 36%
200 g czekolady deserowej
Dodatkowe składniki:
Maliny
Amaretto
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić dodać mascarpone do wystudzonej czekolady. Ubić śmietankę z cukrem dodać do masy.
Biszkopt przekrajamy na 3 blaty i wykrajamy z nich kółka nasączamy amaretto nakładamy krem i maliny wymieszane z konfiturom nakładamy 2 blat i powtarzamy czynność nakładamy 3 blat smarujemy kremem z góry robimy na górze rozetki a na środku przyozdabiamy owocami i miętą.