Karol Migdałek: Burger elfa z wiosenną sałatkę

_WA_9852.CR2KAROL MIGDAŁEK.jpg
_WA_9852.CR2KAROL MIGDAŁEK.jpg

Bułka:

500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 5 żółtek 1 całe jajko 25 g drożdży świeżych 80 g masła 1 łyżeczka sezamu

Składniki pozostałe:

200 g antrykotu wołowego sól pieprz czarny 1 pomidor 1 dojrzałe mango 1 cukinia sałata cheddar 50 g sera feta garść oliwek oliwa z oliwek

Majonez:

1 żółtko 1 łyżeczka musztardy Około pół szklanki oleju słonecznikowe

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 185 stopni. Mleko podgrzej, dodaj drożdże, łyżeczkę soli i 4 łyżki mąki. Odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Do misy robota kuchennego wsyp resztę mąki, dodaj jajko, żółtka i posiekane masło. Wlej drożdże i wyrabiaj do uzyskania gęstego i elastycznego ciasta. Odstaw do wyrośnięcia, uformuj bułeczki o wadze około 100 g i posmaruj wodą, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. Mięso przypraw, dodaj sos sojowy i wodę. Wyrób, uformuj koła o wielkości bułeczki i grubości 1-1,5 cm, spłaszcz i smaż na patelni 1 minutę z każdej strony. Żółtko wbij do miski, dodaj musztardę i ciągle mieszając rózgą małym strumyczkiem wlewaj olej Mieszaj do uzyskania majonezu. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Bułeczki przekrój na dwie części, dolną posmaruj majonezem, ułóż mięso, pokrojone w plastry mango, sałatę, ser, pomidor, grillowaną cukinię. Drugą połówkę posmaruj majonezem i przykryj hamburgera. Podawaj z sałatką z listków sałaty, połówek pomidorów koktajlowych, fety, oliwek oraz oliwy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości