Wspomnienie lata - Tartaletka z musem z białej czekolady
Składniki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 100 g białej czekolady 200 g serka mascarpone 5 kropli ekstraktu wanilii listki mięty, jagody, maliny, cukier puder do dekoracji
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, wkładamy masło, siekamy szerokim nożem, a następnie szybko zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto bardzo cienko i wykładamy nim małe foremki do tart. Pieczemy bez termoobiegu przez około 10-15 minut. Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę, po lekkim ostudzeniu dodajemy do niej serek mascarpone i ekstrakt wanilii – energicznie mieszamy. Na upieczone, wystudzone tartaletki wykładamy krem przy użyciu rękawa cukierniczego. Dekorujemy jagodami, malinami i mięta.