Kotleciki jagnięce na warzywnej chmurce
Składniki: 1 comber jagnięcy (kotleciki jagnięce z kostką) 2 posiekane szalotki 3 ząbki czosnku 1 mały seler 5 marchewek baby 4 szparagi 1 papryka czerwona 1 mały bakłażan po 1 gałązce świeżego tymianku, rozmarynu i majeranku chili sól, pieprz śmietana 30% oliwa z oliwek masło masło klarowane
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni, włącz termoobieg. Kotleciki jagnięce umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Sporządź marynatę z: ziół, szalotki, czosnku (obranego i pokrojonego na plasterki) oraz oliwy z oliwek. Marynatą zalej mięso i odstaw na kilka minut. Rozgrzej patelnię, smaż mięso ze wszystkich stron, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odłóż mięso, aby odpoczęło, a następnie pokrój na pojedyncze kotleciki. Obierz selera, pokrój na kawałki i gotuj wraz z marchewkami w osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek masła klarowanego. Szparagi zblanszuj. Bakłażana oraz paprykę pokrój i podsmaż na maśle. Wszystkie warzywa włóż do blendera i zblenduj na gładkie purée. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą chili. Przełóż do rondelka i podgrzej na małym ogniu, dodaj dla smaku i konsystencji śmietanę 30%. Na talerz wyłóż purée warzywne, a na wierzch kotleciki jagnięce. Udekoruj świeżymi ziołami.