Polędwiczki wieprzowe po swojsku / Polędwiczka wieprzowa a z sosem pieczarkowym
Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 3 ziemniaki 1 ząbek czosnku natka pietruszki 1 bakłażan 100 g pieczarek śmietana 30% mleko masło oliwa z oliwek sól, pieprz rozmaryn, koperek
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni. Ustaw termoobieg. Ziemniaki obierz, pokrój na małe kawałki i ugotuj w osolonym wrzątku. Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój ją w plastry o grubości ok 2 cm. Zamarynuj mięso w oliwie z oliwek z posiekaną natką pietruszki, pieprzem, solą i pokrojonym na plasterki czosnkiem. Bakłażana pokrój w plastry i grilluj na patelni na rozgrzanej oliwie. Polędwiczki podsmaż przez chwilę z każdej strony tak, aby zamknąć pory, a następnie włóż, w żaroodpornym naczyniu, do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki. Smaż na maśle, przypraw solą i pieprzem, pod koniec smażenia zalej śmietanką, aby uzyskać aromatyczny sos. Ugotowane i odcedzone ziemniaki ubij z odrobiną mleka i masła na purée. Na środku talerza układamy polędwiczkę wieprzową, polewamy mięso sosem z pieczarkami. Z boku wykładamy ziemniaczane purée i bakłażana. Dekorujemy świeżymi ziołami.