Bomba sernikowa
Składniki: 12 herbatników 80 g masła 400 g twarogu 3 razy mielonego 2 jajka 2 łyżki mąki 1 laska wanilii 6 łyżek cukru pudru 200 g malin 80-100 g cukru kryształu masło do smarowania foremek maliny do dekoracji
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Okrągłe foremki smarujemy masłem. Masło topimy w rondelku na małym ogniu. Herbatniki rozkruszamy w blenderze łączymy z masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spody foremek, lekko ugniatamy i wkładamy do lodówki. Maliny gotujemy z cukrem kryształem, redukujemy do momentu, aż powstanie gęsta konfitura. Do miski wkładamy całe jajka, twaróg, mąkę, cukier puder, wanilię - całość miksujemy. Wyjmujemy foremki z lodówki i przekładamy do nich masę serową oraz konfiturę z malin. Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy serniczki przez 15 minut. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z foremek i ozdabiamy malinami.