Smażona pierś z kaczki w sosie piernikowym
Składniki: pierś z kaczki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 4-5 śliwek świeżych lub mrożonych 4-5 pierniczków bez polewy 2 łyżki miodu ¼ wytrawnego czerwonego wina 2 szklanki bulionu warzywnego 3 małe marchewki sól, biały pieprz, tymianek
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Pierś z kaczki lekko nacinamy w kratkę, ostrym nożem, nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię - smażymy zaczynając od strony skóry, przez około 5 minut. Następnie od strony mięsa, 4 minuty. Dopiekamy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Przygotowujemy sos: na maśle szklimy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy śliwki bez pestek i rozdrobnione pierniki oraz miód. Po kilku minutach dodajemy wino i bulion warzywny. Redukujemy, a pod koniec dodajemy łyżkę zimnego masła i biały pieprz. Małe marchewki oskrobujemy i kładziemy na rozgrzaną patelnię z masłem i miodem. Chwilę przesmażamy, do uzyskania efektu karmelizacji. Gotowy, jednolity sos wykładamy na talerz, następnie pokrojoną w grube plastry pierś kaczki oraz karmelizowane marchewki.