Julka Cymbaluk: Fondat na łące

Julia Cymbulak _WA_1285.jpg
Julia Cymbulak _WA_1285.jpg

Składniki:

50 g cukru 200 g czekolady gorzkiej 70% 4 żółtka 4 białka

20 g masła odrobina cukru i masła do wysmarowania foremek maliny i borówki na sos

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy 200 g czekolady i 20 g masła. Smarujemy masłem foremki i obsypujemy cukrem. Ubijamy białka z cukrem na sztywna pianę. Do ostudzonej, płynnej czekolady dodajemy żółtka, mieszamy, nie martwimy się ze złotka się zetną.

Ubitą pianę dzielimy na 3 części

  1. Cześć z czekolada mieszamy energicznie
  2. Cześć mieszamy powoli z czekolada od góry do dołu
  3. Cześć mieszamy bardzo delikatnie

Do wysmarowanych foremek wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 7-9 minut.

Do bardzo nagrzanego rondelka dodajemy owoce następnie żeby się nie spaliło dodajemy odrobinę wody, mieszamy do zagotowania i miksujemy przecieramy przez sitko. Fondanty podajemy na ciepło, z sosem z owoców.

podziel się:

Pozostałe wiadomości