Składniki:
50 g cukru 200 g czekolady gorzkiej 70% 4 żółtka 4 białka
20 g masła odrobina cukru i masła do wysmarowania foremek maliny i borówki na sos
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 200 g czekolady i 20 g masła. Smarujemy masłem foremki i obsypujemy cukrem. Ubijamy białka z cukrem na sztywna pianę. Do ostudzonej, płynnej czekolady dodajemy żółtka, mieszamy, nie martwimy się ze złotka się zetną.
Ubitą pianę dzielimy na 3 części
- Cześć z czekolada mieszamy energicznie
- Cześć mieszamy powoli z czekolada od góry do dołu
- Cześć mieszamy bardzo delikatnie
Do wysmarowanych foremek wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 7-9 minut.
Do bardzo nagrzanego rondelka dodajemy owoce następnie żeby się nie spaliło dodajemy odrobinę wody, mieszamy do zagotowania i miksujemy przecieramy przez sitko. Fondanty podajemy na ciepło, z sosem z owoców.
podziel się: