Julian Myszkowiec: Krewetki z makaronem

_WA_8875.CR2Julian Myszkowiec.jpg
_WA_8875.CR2Julian Myszkowiec.jpg

Makaron:

220 g mąki pszennej typ 450

2 żółtka

2 jajka

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

Dodatkowo: 6 szt. krewetek

1 łyżka masła

100 ml wina białego wytrawnego

2 ząbki czosnku

Limonka

Pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek

Bazylia

Przygotowanie: Składniki na makaron zagnieć w gładkie i elastyczne ciasto. Odłóż na 20 minut pod przykryciem, aby odpoczęło, następnie rozwałkuj i pokrój na tagliatelle. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente. Krewetki obierz ze skorup, usuń jelito i opłucz.

Na rozgrzane masło wrzuć posiekany czosnek, dodaj krewetki, przypraw solą i pieprzem, podsmaż i podlej białym winem, pozostaw do czasu, aż wino odparuje. Pomidorki koktajlowe podsmaż na osobnej patelni, przypraw solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzuć na patelnię z krewetkami, zamieszaj i wyłóż na talerz. Udekoruj pomidorkami i listkami świeżej bazylii.

podziel się:

Pozostałe wiadomości