Makaron:
220 g mąki pszennej typ 450
2 żółtka
2 jajka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Dodatkowo: 6 szt. krewetek
1 łyżka masła
100 ml wina białego wytrawnego
2 ząbki czosnku
Limonka
Pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek
Bazylia
Przygotowanie: Składniki na makaron zagnieć w gładkie i elastyczne ciasto. Odłóż na 20 minut pod przykryciem, aby odpoczęło, następnie rozwałkuj i pokrój na tagliatelle. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente. Krewetki obierz ze skorup, usuń jelito i opłucz.
Na rozgrzane masło wrzuć posiekany czosnek, dodaj krewetki, przypraw solą i pieprzem, podsmaż i podlej białym winem, pozostaw do czasu, aż wino odparuje. Pomidorki koktajlowe podsmaż na osobnej patelni, przypraw solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzuć na patelnię z krewetkami, zamieszaj i wyłóż na talerz. Udekoruj pomidorkami i listkami świeżej bazylii.